logo Rebelics Services Seafile Over Rebelics Contact pagina


CONTACT OPNEMEN

SERVICES REBELICS

INTERVIEW

 

Interview

Nick Haenen, eigenaar Rebelics:

“Overstappen op Cloud heeft grote impact”

Veel bedrijven bewaren hun software, data en hardware niet meer in huis maar op het web. We kunnen inmiddels al niet meer zonder Cloud-services, die gegevens beschikbaar maken op het internet. “De overstap naar Cloud-computing heeft een grote impact”, zegt Nick Haenen van Rebelics. “Daarom is het belangrijk de gevolgen goed in beeld te brengen.”

Cloud-service is een groeimarkt, waarin grote aanbieders als Google, Apple, Microsoft en Dropbox de dienst uitmaken. Die macht geeft verantwoordelijkheid, maar hoe weet je of die goed wordt invult? Nick Haenen is al 17 jaar eigenaar van Rebelics Internet en Computer Services en kent het umfeld van Cloud-aanbieders door en door. “Ik was al actief in de ICT toen het nog in de kinderschoenen stond.

Ook bij de hausse in Cloud-computing ben ik vanaf het begin betrokken. Dat is ook de reden waarom ik een geheel eigen Cloud-service heb ontworpen en opgezet. Bij de meeste aanbieders weet niemand waar de gegevens zijn opgeslagen en dat maakt je kwetsbaar.

Want wat gebeurt er als de service niet beschikbaar is en je gegevens niet toegankelijk zijn? Bovendien, hoe veilig zijn je gegevens eigenlijk in een Cloud? Hoe gaat een aanbieder bijvoorbeeld om met oncontroleerbare toegang tot de bestanden en mappen? Als er onbevangen gegevens worden geparkeerd bij een verkeerde aanbieder, kunnen de gevolgen groot zijn.”

Hoe veilig is een Cloud?

Ongecontroleerd gesnuffel van overheden en instellingen of een lek richting de concurrent… Haenen schetst het horror-scenario voor elk bedrijf. “Toch verplicht de Patriot Act bedrijven uit de VS om de Amerikaanse overheid volledige toegang te geven tot alle data in hun Cloud - dat geldt dus ook voor data die buiten de VS worden beheerd”, vertelt Haenen. “Je komt niet te weten of je bestanden of e-mails zijn gescand, omdat deze wet de bedrijven zwijgplicht oplegt.

En onlangs werd bekend dat de NSA ook informatie over het (Europese) bedrijfsleven als ‘bijvangst’ doorspeelt aan Amerikaanse bedrijven. Tel daarbij op dat veel startende Europese Cloud-aanbieders worden opgekocht door de grote spelers en dat 80% van de Europese aanbieders uit Engeland komt - een land dat ook de Patriot-wet navolgt.”

Heldere informatie

Hoe vind je dan een Cloud-aanbieder die wel integer met je gegevens omgaat? Haenen: “Dan kun je je het best richten op Nederlandse bedrijven die hun datacenters in eigen land huren. Bedrijven die helder zijn over de plaats van de data en hoe de beveiliging is geregeld. In een ideale situatie heeft zelfs de beheerder van het datacenter geen toegang. Ook moet de broncode van de software inzichtelijk zijn en moet de software opensource encryptie gebruiken.”

Seafile van Rebelics

De Cloud-service Seafile van Rebelics is zo ontworpen dat het niet alleen data opslaat, maar ook dat je de (grote) bestanden op een eenvoudige manier kan delen. “Meerdere mensen uit een bedrijf kunnen als een team aan hetzelfde document werken en het aan elkaar verzenden. Maar ook klanten of leveranciers kunnen uitgenodigd worden om bestanden te bekijken of downloaden. Dat betekent geen documenten meer die in je mail blijven hangen en geen versnippering via WeTransfer of Dropbox.

Alles staat overzichtelijk ingedeeld op een mooi vormgegeven en gebruikersvriendelijke webinterface. Gebruikers kunnen via Seafile mailen of overleg voeren op het forum. Bovendien kunnen documenten of mappen ook worden afgeschermd en kun je per gebruiker of team de bevoegdheden aanpassen. Daarnaast synchroniseert Seafile elk bestand dat op een PC wordt veranderd, dus iedereen is altijd up to date. En het verliezen van bestanden behoort dankzij Seafile tot de verleden tijd”, besluit de bevlogen eigenaar van Rebelics.