logo Rebelics   Services Seafile Over Rebelics Contact pagina


SEAFILE OP DESKTOP

SEAFILE OP MOBIEL

BROWSER VERSIE

NEXT GENERATION

DATAVERLIES PASSÉ

GEOGRAFISCH BACKUP

IMPACT OVERSTAPPEN

SEAFILE FEATURES

SEAFILE PRIJZEN


 

“Overstappen op Cloud heeft grote impact”

Veel bedrijven bewaren hun software, data en hardware niet meer in huis maar op het web. We kunnen inmiddels al niet meer zonder Cloud-services, die gegevens beschikbaar maken op het internet. “De overstap naar Cloud-computing heeft een grote impact”, zegt Nick Haenen van Rebelics. “Daarom is het belangrijk de gevolgen goed in beeld te brengen.”

Cloud-service is een groeimarkt, waarin grote aanbieders als Google, Apple, Microsoft en Dropbox de dienst uitmaken. Die macht geeft verantwoordelijkheid, maar hoe weet je of die goed wordt ingevuld? Nick Haenen, eigenaar van Rebelics Internet & Computer Services uit Almere kent het umfeld van Cloud-aanbieders door en door. “Dat is direct de reden waarom wij een eigen Cloud-service hebben ontworpen. Bij de meeste aanbieders weet niemand waar de gegevens zijn opgeslagen en dat maakt je kwetsbaar. Want wat gebeurt er als de service niet beschikbaar is en je gegevens niet toegankelijk zijn? Bovendien, hoe veilig zijn je gegevens eigenlijk in een Cloud? Hoe gaat een aanbieder bijvoorbeeld om met oncontroleerbare toegang tot de bestanden en mappen? Als er onbevangen gegevens worden geparkeerd bij een verkeerde aanbieder, kunnen de gevolgen groot zijn.”

Hoe veilig is een Cloud?

Ongecontroleerd gesnuffel van overheden en instellingen in al je data of een lek van uw informatie richting concurrent… Haenen schetst het horror-scenario van data-opslag voor elk bedrijf. “Toch verplicht de Patriot Act bedrijven uit de VS om de overheid volledige toegang te geven tot alle data in hun Cloud - dat geldt dus ook voor data die buiten de VS worden beheerd. Je komt niet te weten of je bestanden of e-mails zijn gescand, omdat de bedrijven zwijgplicht is opgelegd. En onlangs werd bekend dat de NSA informatie over het Europese bedrijfsleven als ‘bijvangst’ doorspeelt aan Amerikaanse bedrijven. Tel daarbij op dat veel startende Europese Cloud-aanbieders worden opgekocht door grote spelers uit de VS en Engeland - ook een trouwe Patriot-navolger - en je begrijpt dat de privacy van data niet eenvoudig te borgen is."

Heldere informatie

Hoe vind je dan een Cloud-aanbieder die wel integer met je gegevens omgaat? Haenen: “Dan kun je je het best richten op Nederlandse bedrijven die hun datacenters in eigen land huren. Bedrijven die helder zijn over de plaats en vooral de beveiliging van de data. In een ideale situatie heeft zelfs de beheerder van het datacenter geen toegang tot de gegevens. Ook moet de broncode van de software inzichtelijk zijn en moet de software open source encryptie gebruiken.”

Seafile van Rebelics

De Cloud-service Seafile van Rebelics voldoet aan al deze criteria en staat garant voor de privacy van de opgeslagen data. Seafile zorgt niet alleen 24/7 voor een veilige back-up, je kunt er ook eenvoudig (grote) bestanden mee delen. Binnen Seafile kunnen teams met meerdere mensen tegelijk aan één document werken en het met elkaar delen. Ook klanten of leveranciers kunnen uitgenodigd worden om bestanden te bekijken of te downloaden. Dat betekent geen documenten meer die in de mail blijven hangen of versnippering via WeTransfer of Dropbox. Alle functies van Seafile staan overzichtelijk ingedeeld op een mooi vormgegeven en gebruiksvriendelijke webinterface. Zo is het eenvoudig om via Seafile te mailen of overleg te voeren op het forum. Bovendien kun je documenten of mappen afschermen en zijn de bevoegdheden ervan per gebruiker of team aan te passen.

Als back-up systeem synchroniseert Seafile elk bestand dat op een PC wordt veranderd, dus iedereen is altijd up to date. En het verliezen van bestanden behoort dankzij Seafile eindelijk tot de verleden tijd.