Selecteer een pagina

Hoe maak je handmatig een back-up van je WordPress website (een stap-voor-stap gids)

Hoe manueel een back-up maken van je WordPress website (een stap-voor-stap gids)

Het onderhouden van een website is bijna net zo belangrijk als het bouwen ervan, en het maken van back-ups is de meest cruciale stap in het onderhoudsproces. Als je’nieuw bent met WordPress, leert de volgende post je hoe je handmatig een back-up van een WordPress site kunt maken.

Een actuele kopie van je website bijhouden is belangrijk. Je site kan gehackt worden, het slachtoffer worden van een aanval, of je kunt een fout op de site maken; er kan bijvoorbeeld iets stuk gaan terwijl je’een aspect van je site aan het bijwerken bent. Als je toegang hebt tot een backup, kun je’de backup terugzetten, waardoor je website weer in de normale staat komt.

In de volgende post leer je’hoe je handmatig een back-up van een WordPress site kunt maken. Je’vindt gedetailleerde stap-voor-stap instructies voor het exporteren en opslaan van je website’s site bestanden en MySQL database.

Er zijn andere, gemakkelijker methoden om een back-up te maken van een WordPress site, zoals het gebruik van een plugin voor automatische back-ups, maar het’is altijd goed om te weten hoe je WordPress handmatig kunt back-uppen. Af en toe een volledig handmatige back-up uitvoeren is altijd een goed idee.

Voorbereiden om een handmatige back-up van een WordPress site te maken

Handmatig een back-up maken van een website vereist dat je inlogt op de server en de twee kerncomponenten, de site bestanden en de database, uitvoert vanaf twee verschillende plaatsen. De site bestanden bevinden zich in de File Manager console van je server, terwijl je database toegankelijk is via phpMyAdmin.

Voor de onderstaande gids gebruiken we s cPanel als server referentie. Mocht je server met een ander platform zijn opgezet, zoek dan naar dezelfde of gelijkluidend geformuleerde gebieden – Bestandsbeheer en phpMyAdmin – in je gebruikersdashboard.

Voordat je begint, is een goed gebruik voor dit proces een map op je computer aan te maken en die te hernoemen als ofwel jouw ofwel de bedrijfsnaam van je klant’s en de naam te laten volgen door de datum van de back-up. Maak binnen deze map twee submappen met de naam “Site Files” en “Database”.

Manually Backup Your WordPress Website Database.

Maak op je computer een map aan met de titel ‘Back Up’ en de datum

Hoe exporteer je handmatig je WordPress Website’s Database

Om te beginnen log je in op de admin interface van je website’s cPanel met ofwel je gekozen inloggegevens ofwel die welke je door je klant zijn meegedeeld.

cPanel inlogscherm

Log in op cPanel

WordPress gebruikt een MySQL databasesysteem om te werken. Webontwikkelaars kunnen met de website’s database werken via de phpMyAdmin console. De database bewaart een aantal indexen, gebruikers, tabellen en meer, die elk verschillende systemen en processen bevatten die met de werking van de website te maken hebben.

Om de databank te exporteren, klik je op de Databases dropdown en kies phpMyAdmin. Eenmaal gekozen opent de phpMyAdmin console in een nieuw browsertabblad.

phpMyAdmin in cPanel

Klik op het tabblad phpMyAdmin

Eenmaal in phpMyAdmin kijk je in het linker zijpaneel en kies je de database van de website. Als de server zelf een aantal websites host, zie je’een lijst van beschikbare, gekoppelde websites. Als je’de juiste databank gekozen hebt, toont het rechterpaneel alle tabellen die bij de site horen.

Nu klik je op het tabblad dat zegt “Export”. Merk op dat het in andere servers nodig kan zijn om naar beneden te scrollen naar de onderkant van de tabellenlijst en een selectievakje aan te vinken dat zegt ‘Select All’ alvorens op de “Export” tab te klikken.

Exporteer mySQL databank WordPress

Selecteer ‘Click’ en klik op Go

Als je eenmaal in de Export console bent, krijg je’een paar invoermogelijkheden:

  1. Selecteer Snel als de Exportmethode
  2. Selecteer SQL als de Formatteeroptie
  3. Klik op Ga

Een bestand begint automatisch te downloaden en wordt opgeslagen in je Downloads map of iets dergelijks. Als de download voltooid is zou je een bestand met het achtervoegsel .sql op je computer opgeslagen moeten zien. Verplaats dit bestand naar de submap met de naam “Database”.

Manually Backup Your WordPress Website Database.

Verplaats het .sql bestand naar de ‘Database’ map

Om welke reden dan ook, mocht de database niet automatisch downloaden, dan kan het gebeuren dat hij direct in je phpMyAdmin console verschijnt. Als dit gebeurt, kopieer dan gewoon alles in het weergavevenster en plak het in een nieuw IDE bestand (Sublime, Brackets of je computer’s standaard TextEdit). Eenmaal geplakt sla je het bestand op als db.sql, companyname.sql of iets dergelijks, en verplaats je het naar de betreffende map.

Geweldig!

Je’s hebben met succes de database van je website’s geëxporteerd. De volgende stap is het exporteren van de site bestanden.

Hoe exporteer je handmatig je WordPress website’s site bestanden

Bij het exporteren van je website’s site bestanden is de meest gebruikelijke route eenvoudig CPanel zelf te gebruiken. In sommige gevallen moeten gebruikers de site bestanden exporteren door FTP te gebruiken.

Beide methoden worden hieronder uitgelegd.

Exporteren van je WordPress Website’s Site Bestanden met CPanel

Als je’bent ingelogd in CPanel, ga je naar het dashboard en kies je de optie Bestandsbeheer.

Bestandsbeheer in cPanel

Klik op het tabblad Bestandsbeheer

In het Bestandsbeheer navigeer je naar de rechterkolom en kies je de map met de naam ‘public_html’. Let op, het kan zijn dat je tussen mappen moet bewegen. Als je’de map public_html gevonden hebt, klik je op de mapnaam (niet dubbelklikken want dan wordt de map geopend) en klik op Comprimeren.

public_html folder

Compresseer de public_html map

Er verschijnt een pop-up. Kies .zip Archive en klik dan op Compress File(s).

Zip het public_html bestand

Selecteer ‘Zip archive’

Als de bestanden gecomprimeerd zijn, klik je op de map ‘public_html.zip’ en klik op Download.

Bestandsbeheer in cPanel

Klik op Downloaden

Als de download klaar is, vergeet dan niet het .zip bestand te verwijderen, want het’neemt onnodig veel ruimte op je server in. Klik daartoe op de ‘public_html.zip’ map en klik op Delete.

Bestandsbeheer van cPanel

Verwijder het .zip bestand

Op dit punt zoek je het .zip bestand op en verplaats je het naar de map Site Files.

Manually Backup Your WordPress Website Database.

Verplaats het bestand public_html.zip naar de map Site Files

Geweldig! Je’hebt met succes je website’s site bestanden geëxporteerd!

Als je de site bestanden niet rechtstreeks uit het CPanel kunt exporteren, moet je een FTP client gebruiken om verbinding te maken met je website’s server.

Wat is FTP?

FTP staat voor File Transfer Protocol. Met dit handige stukje software kun je een verbinding maken tussen een live website’s server en je computer.

Met een FTP client kun je de live server benaderen, de bestanden van de site exporteren en opslaan, en/of de bestanden van de website&rsquo op je bureaublad zetten, en omgekeerd. Een wat verwarrende interface bij het eerste contact, maar het gebruik van het FTP programma wordt een tweede natuur met oefening.

Twee van de toonaangevende FTP-clients zijn FileZilla en Cyberduck. Ga eenvoudig naar een van de respectievelijke websites, download de nieuwste versie van de software en installeer die op je apparaat.

Als je FTP programma eenmaal gedownload is en werkt, kun je in een paar eenvoudige stappen verbinding maken met je website&rsquo’s server. Voor deze demonstratie gebruiken we FileZilla.

Hoe FTP gebruiken om verbinding te maken met je website’s server

Om verbinding te maken met je website’s server heb je de FTP inloggegevens nodig. Om deze gegevens te vinden log je in op cPanel, navigeer naar Files en klik op FTP Accounts.

FTP Accounts in cPanel.

Klik op de tab FTP Accounts

Als je de juiste inloggegevens niet kunt vinden, neem dan contact op met je hosting service provider.

Als je FileZilla opent, zie je’twee panelen:

  • Het linkerdeel (de lokale site) is jouw computer
  • De rechterkant (de remote site) is de server waarmee je verbinding maakt.

FileZilla

Verbind met je server met FileZilla of een ander FTP programma

Nu navigeer je naar File > Site Manager.

FileZille Site Manager

Klik op Site Manager

Volgende keer verschijnt er een venster. Klik op &lsqu;New Site’ en geef de website een naam.

FileZilla

Klik op Nieuwe site

In het rechterpaneel wordt je’gevraagd een aantal gegevens op te geven:

  • Host is meestal de domeinnaam van de website in kwestie
  • Kies Normaal als Logon Type
  • Voer de relevante gegevens in voor de Gebruikersnaam en het Wachtwoord

FileZilla

Verbind via FTP

Wanneer je’al het bovenstaande hebt ingevoerd, klik je op Connect. FileZilla bewaart al deze instellingen zodat je ze de volgende keer niet opnieuw hoeft in te voeren als je verbinding maakt met de server.

Als je eenmaal met de server verbonden bent, kijk dan onder het “Remote Site&rdquo paneel en je’ziet een lijst van je website’s bestanden en mappen. Klik op de dropdown pijl en scroll tot je een map ziet met de naam “public_html”. Deze map wordt ook wel de hoofdmap genoemd en het is de hele verzameling van je website’s site bestanden.

FileZilla

Bekijk alle bestanden in je website

Als je’eerder lokale sites hebt opgezet of een kinderthema hebt gemaakt, zul je zien dat sommige van deze bestanden en mappen je heel bekend voorkomen.

Deze map, de public_html map, is wat we zullen exporteren voor de back-up.

Hoe exporteer je handmatig je WordPress website’s site bestanden

herinner je je de map op je bureaublad genaamd “Website Naam” met de submappen “Site Bestanden” en “Database”? Wel, we zullen de inhoud van de public_html map overbrengen naar de map Site Files

In het FTP programma ga je naar het linker paneel en sorteer je de Lokale site (je computer) tot je de back-up map vindt.

How to Manually Backup Your WordPress Website FileZilla.

Kies de map Site Files

Volgende ga naar het rechter zijpaneel en zoek de public_html map van de website waarvan je’een back-up wilt maken.

FileZilla

Kies het public_html bestand

Nu klik en houd je de public_html map in het rechterpaneel vast en sleep je hem over naar de Site Files map in het linkerpaneel.

FileZilla

Trek de site bestanden van je server naar de back-up map op je computer

Laat het overdracht/export proces lopen tot het voltooid is (hoe lang het proces duurt hangt af van je internetsnelheid).

Denk ten slotte aan de map “Website Name + Backup Date&rdquo. Je’zult zien dat de hele public_html map daar staat, evenals de SQL database in de Database map.

Manually Backup Your WordPress Website Database.

Open de map op je computer en je’ziet dat de site bestanden overgekopieerd zijn

Nu je’een back-up hebt gemaakt van de website’s database en de site bestanden, kun je gerust zijn in de wetenschap dat je’jezelf en je klant’s website veilig hebt gesteld.

Hoe een back-up te maken van een WordPress site met een plugin

Het’s nogal een langdurig en omslachtig proces om handmatig een back-up te maken van een WordPress website. Gelukkig zijn er verschillende plugins beschikbaar om te helpen.

BackupBuddy en UpdraftPlus zijn twee eersteklas back-upplugins die automatische back-ups naar cloud-opslag bieden. BackupBuddy is uitsluitend een betaalde oplossing, terwijl UpdraftPlus er in twee versies is, gratis met betaalde add-ons. Je kunt ook een migratie plugin gebruiken zoals All-In-One-WP Migration plugin, want die exporteert zowel de database als de site bestanden van je WordPress website.

Het’is goed om te weten hoe je WordPress handmatig kunt back-uppen, maar elke keer de handmatige route nemen kan tijdverspillend zijn. Zorg ervoor dat je een goede automatische back-up plugin op je site geïnstalleerd hebt.

Hoe beheerde WordPress Hosting helpt bij het maken van back-ups

Als je’s op zoek bent naar een nog meer hands-off back-up oplossing, overweeg dan de aanschaf van een managed hosting oplossing voor je website. Beheerde WordPress hosting is webhosting speciaal voor WordPress websites. De servers zijn speciaal ontworpen voor de WordPress omgeving, en tegen een hogere prijs dan standaard hosting oplossingen, wordt de dienst geleverd met verschillende premium functies.

Eén daarvan omvat automatische back-ups. Elke dag maakt je beheerde WordPress host een automatische back-up van je website. Deze back-ups rusten binnen de hosting console zelf, dus je hoeft geen cloud opslag of ruimte op je computer te reserveren voor de back-up bestanden.

Onze beheerde WordPress hosting, Divi Space Hosting, biedt automatische dagelijkse back-ups van je site. Als je ooit een probleem hebt met je live site, bijvoorbeeld door een plugin update is je website uitgetweakt, kun je snel in je Divi Space Hosting profiel inloggen en met een druk op de knop een back-up terugzetten. Dit duurt meestal een paar minuten, afhankelijk van de grootte van je website. Als het herstel voltooid is, keert je site terug naar de vroegere versie op het moment van de back-up.

Conclusie

Weten hoe je een volledige handmatige back-up van je WordPress website uitvoert is uiterst belangrijk. Ook al heb je een back-up plugin op de achtergrond draaien of heb je geïnvesteerd in beheerde WordPress hosting, je weet nooit wanneer je’op je server moet springen en de bestanden en database van je site moet exporteren.

We hopen dat je’van deze handleiding genoten hebt en dat hij’je geholpen heeft bij het maken van back-ups van je WordPress website. Als je vragen of opmerkingen hebt, deel ze dan hieronder – we ontvangen graag je feedback!