Selecteer een pagina

5 Belangrijkste Voordelen Van Het Gebruik Van Een CDN Voor Je WordPress Website

CDN Voor Je WordPress Website

Meer en meer mensen kiezen er nu voor om hun website-resources op een content delivery network (CDN) te hosten, en wel om vele redenen. Hoewel het gebruik van een CDN veel voordelen heeft, is het voor je wel nodig om het te gebruiken? In dit artikel bespreek ik’de belangrijkste voordelen van het gebruik van een CDN bij een WordPress website. Ik’zal ook kort bespreken hoe een CDN werkt en waarom het niet noodzakelijk voor elke website geschikt is. Eerst echter’is het belangrijk te begrijpen wat een CDN is en hoe het werkt, zodat je de voordelen ervan op waarde weet te schatten.

Wat is een CDN Voor Je WordPress Website?

wordpress-cdn

Een CDN is in wezen een systeem van onderling verbonden cache servers die structurele onderdelen van een website opslaan – meestal assets zoals JavaScript en CSS bestanden – en ook statische inhoud zoals afbeeldingen. De servers zijn over de hele wereld verspreid en serveren website bronnen afhankelijk van de geografische locatie van een gebruiker. Een bekend CDN bedrijf, Cloudflare, maakt gebruik van 180 datacentra over de hele wereld om de inhoud sneller bij je gebruikers te krijgen.

In essentie biedt een CDN alternatieve servers voor het downloaden van opgeslagen website bronnen. Wanneer een gebruiker een pagina op je website opvraagt, worden de in het CDN opgeslagen bronnen afgeleverd door de server die het dichtst bij de geografische locatie van de gebruiker is. Dit betekent dat inhoud die door een CDN geserveerd wordt altijd de kortste afstand zal afleggen om de gebruiker te bereiken en dit is waar een CDN zijn grootste voordeel haalt.

CDN voor je WordPress website voordelen

Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een CDN, waaronder:

1. Verbeterde snelheid

Zoals we gezien hebben in de korte beschrijving van hoe een CDN werkt, is verbeterde snelheid aantoonbaar het beste voordeel van het gebruik van een CDN voor je WordPress website. Een CDN serveert statische inhoud vanaf een serverknooppunt dat het dichtst in de buurt is van de vragende gebruiker. Je kunt een iets betere gebruikerservaring verwachten door de verbeterde snelheid.

Omdat een groot deel van de laadtijd van een webpagina’s bestaat uit het openen en downloaden van statische componenten en middelen zoals beelden, scripts, en stylesheets, is het gemakkelijk te zien waarom een CDN een belangrijke prestatieverbetering voor je website is.

Dit betekent echter niet dat het gebruik van een CDN voor je WordPress website je webpagina’s op magische wijze sneller doet laden. Als je website bijvoorbeeld buggy code heeft, kan een CDN het daaropvolgende prestatieverlies niet goedmaken. Bovendien hangt de prestatie van je website ook af van de server configuratie en de mogelijkheden van je host, onder andere.

Het komt erop neer dat een CDN sommige van je site bronnen sneller laat laden, en zo de snelheid van je pagina’s met enige marge verbetert, en voor sommige mensen is dit voordeel alleen al de extra kosten van het gebruik waard.

2. Verbeterde website-uptime

Een CDN vermindert de belasting van je host, wat resulteert in constante snelheden. In een typisch hosting scenario waar alle bronnen van je site op je hoofdgedeelde of privé server staan, kun je in periodes met veel verkeer inconsistente snelheden of totale uitval opmerken. In principe wordt alles trager en kan soms helemaal uitvallen tijdens pieken in het verkeer door de extra belasting.

Met een CDN worden pieken in het verkeer soepel opgevangen omdat het netwerk geoptimaliseerd is om veel verkeer met meer efficiëntie te verwerken. Met andere woorden, als je website plotseling aan populariteit wint, is de kans op een verplettering klein.

Wederom, net als bij de snelheidsverbetering, neemt het gebruik van een CDN voor je WordPress site de kans op een downtime tijdens momenten van enorme verkeerspieken niet helemaal weg. Als je dynamische bestanden op de hoofdhostingserver worden opgeslagen, kun je nog steeds downtime krijgen. Caching komt een heel eind in het minimaliseren van problemen als gevolg van verkeerspieken. De meeste top WordPress hosting diensten optimaliseren hun servers door middel van caching, dus het toevoegen van een CDN zal de zaken alleen maar beter maken.

3. Grotere gegevensintegriteit

Als je bent zoals de meeste website-eigenaren, wil je waarschijnlijk altijd de nieuwste hulpmiddelen gebruiken om je inhoud te renderen. Voortdurend je web-assets bijwerken is een manier om dit te doen en een CDN helpt de integriteit te bewaren telkens als er veranderingen aan je assets worden aangebracht. Wanneer je bijvoorbeeld je CSS of JavaScript bestanden op een CDN bijwerkt, worden de veranderingen onmiddellijk gespiegeld over verschillende servers op het netwerk, waardoor de integriteit en consistentie van de gegevens bewaard blijven.

4. Geen geografische barrières

We leven nu in een wereld van mobiliteit en app-gestuurd Internet. Gebruikers willen onderweg toegang tot diensten, ongeacht waar ze zich op een bepaald moment in de wereld bevinden. Dit is waar een CDN van pas komt. Door de wereldwijd verspreide servers van een CDN kunnen gebruikers over de hele wereld je website ervaren alsof ze vlak naast je host staan.

Dat gezegd hebbende, is het de moeite waard op te merken dat de dekking van een provider uiteindelijk je bereik bepaalt. Als je je richt op gebruikers uit een bepaald geografisch gebied, kijk dan op de dekkingskaarten van verschillende aanbieders om te bepalen waar je het beste voordeel kunt halen om zo veel mogelijk gebruikers te bereiken. Bedenk dat CDN aanbieders niet in elke regio hetzelfde presteren. Sommige hebben in sommige regio’s een duidelijk voordeel op basis van hun netwerk opzet.

5. Goedkoper en Sneller

Hoewel je een CDN voor je WordPress website gratis kunt gebruiken (er zijn een paar gratis aanbieders), zijn betaalde diensten duidelijk de weg die je moet gaan als je serieus op zoek bent naar prestatievoordelen. Dus hoe bespaart een betaalde CDN dienst je tijd en geld?

In de eerste plaats is er vrijwel geen installatie nodig, vooral niet voor WordPress websites. Bijna alle CDN aanbieders bieden een aangepaste plugin voor WordPress. Bovendien zijn er nog veel meer plugins in de WordPress directory om een CDN voor je website op te zetten. Je hoeft geen extra hardware te kopen om een CDN te gebruiken.

Ten tweede, omdat een CDN de prestaties van je website verbetert, bespaar je geld op de aanschaf van extra computerhulpmiddelen, met name RAM en CPU.

Wanneer Maakt Een CDN Geen Verschil?

cdn-locations

We hebben gezien dat een CDN voor je WordPress website beslist de juiste weg is als je een betere snelheid, beschikbaarheid, algehele betere gebruikerservaring en wereldwijd bereik wilt. Maar er zijn situaties waarin een CDN misschien geen verschil maakt of de zaken zelfs erger maakt.

Bijv. als een CDN aanbieder geen serverknooppunten in een bepaald geografisch gebied heeft, kun je merken dat de bronnen van je site&rsquo er langer over doen om te laden voor gebruikers in dat gebied dan wanneer je de bronnen op een server in die plaats zou laten hosten. In dit geval biedt het gebruik van een CDN misschien geen prestatievoordelen.

Om deze reden moet je grondig huiswerk maken van een potentiële CDN aanbieder voordat je je aanmeldt. Je wilt zeker weten dat ze voldoende dekking hebben voor alle plaatsen waar de meeste van je doelgebruikers verblijven.

Conclusie: Je zou dus echt een CDN moeten gebruiken

Over het geheel genomen biedt een CDN voor je WordPress website veel prestatievoordelen. Door bandbreedte over meerdere servernodes te verdelen, kan een CDN voor je WordPress website de belasting van je hoofdhost helpen verminderen. Dit neemt niet automatisch de prestatieproblemen van je server weg, maar kan er een heel eind mee komen om je gebruikers een soepele ervaring te bieden bij het surfen op je website.

Dit gezegd hebbende, bedenk dat een CDN geen absolute noodzaak is en in veel gevallen kan je website nog steeds goed presteren zonder er een te gebruiken. Toch is de kans groot dat hij met een beter zou presteren. Als je een drukbezochte, bedrijfskritische WordPress website hebt, zul je de grootste prestatievoordelen van een CDN hebben en moet je het zeker als onderdeel van je optimalisatie gereedschap overwegen.