Selecteer een pagina

Het toepassen van uw zoekwoord onderzoekNu u weet hoe uw doelgroep zoekt, is het tijd om te duiken in on-page SEO, de praktijk van het maken van webpagina’s die zoeker ’s vragen te beantwoorden. On-page SEO is veelzijdig, en strekt zich uit buiten de inhoud in andere dingen, zoals schema en meta tags, die we ’ll bespreken meer op lengte in het volgende hoofdstuk over technische optimalisatie. Voor nu, zet uw woordsmeden hoeden – het is tijd om uw inhoud te creëren!

Creëer je inhoud

Het toepassen van uw zoekwoord onderzoek

In het laatste hoofdstuk, leerden we methoden om te ontdekken hoe uw doelgroep zoekt naar uw inhoud. Nu is het tijd om dat onderzoek in de praktijk te brengen. Hier is een eenvoudig schema om te volgen voor het toepassen van uw zoekwoord onderzoek:

 1. Onderzoek uw zoekwoorden en groepeer die met vergelijkbare onderwerpen en intentie. Die groepen zullen uw pagina’s, in plaats van het creëren van afzonderlijke pagina’s voor elk trefwoord variatie.
 2. Als je nog niet hebt gedaan, evalueer de SERP voor elk trefwoord of groep van trefwoorden om te bepalen wat voor soort en formaat uw inhoud moet zijn. Sommige kenmerken van de ranking pagina’s om nota van te nemen:
  • Zitten er veel afbeeldingen of video’s bij?
  • Is de inhoud long-form of kort en bondig?
  • Is de inhoud geformatteerd in lijsten, opsommingstekens, of paragrafen?
 3. Vraag jezelf af: “Welke unieke waarde kan ik bieden om mijn pagina beter te maken dan de pagina’s die momenteel voor mijn zoekwoord ranken?”

On-page SEO stelt u in staat uw onderzoek om te zetten in content waar uw publiek van zal houden. Zorg er alleen wel voor dat je niet in de valkuil van laagwaardige tactieken trapt die meer kwaad dan goed doen!

Wat betekent dat woord?

Er staan vast een paar afbrekers in dit lijvige hoofdstuk over on-page SEO optimalisatie – wees voorbereid op onbekende termen met onze SEO-woordenlijst!

Lage-waarde tactiek om te vermijden

Uw webinhoud moet er zijn om vragen van zoekers te beantwoorden, om ze door uw site te leiden en om ze te helpen het doel van uw site te begrijpen. Inhoud moet niet worden gemaakt met het doel om hoog te scoren in de zoekresultaten alleen. Ranking is een middel om een doel te bereiken, het doel is om zoekers te helpen. Als we het paard achter de wagen spannen, lopen we het risico in de val te lopen van minderwaardige content-tactieken.

Te weinig inhoud

Hoewel het gebruikelijk is voor een website om unieke pagina’s over verschillende onderwerpen te hebben, was het een oudere contentstrategie om een pagina te maken voor elke iteratie van je zoekwoorden om zo op pagina 1 te komen voor die zeer specifieke zoekopdrachten.

Als u bijvoorbeeld bruidsjurken verkoopt, maakt u misschien afzonderlijke pagina’s voor bruidsjurken, bruidsjurken, bruidsjurken en bruidsjurken, ook al zegt elke pagina in wezen hetzelfde. Een soortgelijke tactiek voor lokale bedrijven was het maken van meerdere pagina’s met inhoud voor elke stad of regio van waaruit ze klanten wilden. Deze “geo pages” hadden vaak dezelfde of zeer vergelijkbare inhoud, waarbij de locatienaam de enige unieke factor was.

Tactieken als deze waren duidelijk niet nuttig voor gebruikers, dus waarom deden uitgevers het? Google was niet altijd zo goed als nu in het begrijpen van de relaties tussen woorden en zinsdelen (of semantiek). Dus als je op pagina 1 wilde komen voor “bruidsjurken” maar je had alleen een pagina over “bruidsjurken,” dan was dat misschien niet genoeg.

Deze praktijk zorgde voor tonnen dunne, lage kwaliteit inhoud op het web, die Google specifiek aangepakt met haar 2011 update bekend als Panda. Deze algoritme-update bestrafte pagina’s van lage kwaliteit, wat resulteerde in meer kwaliteitspagina’s die de topposities in de SERP’s innamen. Google blijft itereren op dit proces van het degraderen van lage-kwaliteit inhoud en het bevorderen van hoge-kwaliteit inhoud vandaag.

Google is duidelijk dat je een uitgebreide pagina over een onderwerp moet hebben in plaats van meerdere, zwakkere pagina’s voor elke variatie van een trefwoord.

 

On-page SEO Een afbeelding van vier pagina's die zich richten op vergelijkbare zoekwoorden met een rode X eroverheen, en één pagina die zich richt op meerdere zoekwoordvarianten met een groen vinkje.

Dubbele inhoud

Zoals het klinkt, “duplicate content” verwijst naar content die wordt gedeeld tussen domeinen of tussen meerdere pagina’s van een enkel domein. “Scraped” content gaat een stap verder, en omvat het schaamteloze en ongeoorloofde gebruik van content van andere sites. Dit kan inhouden dat inhoud wordt overgenomen en opnieuw wordt gepubliceerd zoals het is, of dat de inhoud licht wordt gewijzigd voordat hij opnieuw wordt gepubliceerd, zonder enige originele inhoud of waarde toe te voegen. On-page SEO

Een afbeelding van twee pagina's met exact dezelfde inhoud, met uitzondering van specifieke locatie-informatie.

Er zijn tal van legitieme redenen voor interne of domeinoverschrijdende duplicate inhoud, dus Google moedigt het gebruik van een rel=canonieke tag aan om naar de oorspronkelijke versie van de webinhoud te verwijzen. Hoewel u deze tag nog niet hoeft te kennen, is het belangrijkste voor nu dat uw inhoud uniek moet zijn in woord en in waarde.

De mythe van de “boete voor dubbele inhoud” ontkrachten

Er is geen Google-straf voor duplicate content. Dat wil zeggen dat als u bijvoorbeeld een artikel van de Associated Press op uw blog plaatst, u niet wordt gestraft met een handmatige actie van Google. Google filtert echter wel dubbele versies van inhoud uit hun zoekresultaten. Als twee of meer stukken inhoud wezenlijk vergelijkbaar zijn, zal Google een canonieke (bron) URL kiezen om weer te geven in de zoekresultaten en de dubbele versies verbergen. Dat is geen penalty. Dat is Google die filtert om slechts één versie van een stuk inhoud weer te geven om de zoekervaring te verbeteren.

Cloaking

Een van de basisprincipes van de zoekmachinerichtlijnen is dat de crawlers van de zoekmachine dezelfde inhoud te zien krijgen als een menselijke bezoeker. Dit betekent dat je nooit tekst in de HTML-code van je website moet verbergen die een normale bezoeker niet kan zien.

Wanneer deze richtlijn wordt overtreden, noemen zoekmachines dit “cloaking” en ondernemen ze actie om te voorkomen dat deze pagina’s in de zoekresultaten terechtkomen. Cloaking kan op verschillende manieren en om verschillende redenen worden uitgevoerd, zowel positief als negatief. Hieronder staat een voorbeeld van een geval waarbij Spotify andere inhoud toonde aan gebruikers dan aan Google.

Gebruikers kregen een inlogscherm in Spotify te zien wanneer ze zochten naar het Nationaal Filharmonisch Orkest.

Bezichtiging van Google’s cache-versie van de pagina toont de inhoud die Spotify aan de zoekmachine heeft geleverd.

In sommige gevallen kan Google praktijken die technisch gezien cloaking zijn, door de vingers zien omdat ze bijdragen aan een positieve gebruikerservaring. Voor meer over het onderwerp verborgen inhoud en hoe Google hiermee omgaat, zie onze Whiteboard Friday met de titel Hoe gaat Google om met CSS + Javascript “verborgen” tekst?

Keyword stuffing

Als u ’ooit verteld, “U moet {kritische zoekwoord} op deze pagina X keer, ” u ’ve gezien de verwarring over trefwoord gebruik in actie. Veel mensen denken ten onrechte dat als je gewoon een trefwoord X keer opneemt in de inhoud van je pagina’s, je er automatisch voor zult ranken. De waarheid is, hoewel Google kijkt naar vermeldingen van trefwoorden en gerelateerde concepten op uw site ’s pagina’s, moet de pagina zelf waarde toevoegen buiten het pure trefwoord gebruik. Als een pagina waardevol is voor gebruikers, zal het niet klinken alsof het door een robot is geschreven, dus verwerk uw trefwoorden en zinnen op een natuurlijke manier op een manier die begrijpelijk is voor uw lezers.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een met trefwoorden gevulde inhoudspagina waarin ook nog een andere oude methode wordt gebruikt: het vet maken van al uw gerichte trefwoorden. Oei.

Een voorbeeld van een met trefwoorden gevulde alinea, waarbij alle trefwoorden vetgedrukt zijn.

Auto-gegenereerde inhoud

Ongetwijfeld een van de meest aanstootgevende vormen van inhoud van lage kwaliteit is het soort dat automatisch wordt gegenereerd, of programmatisch wordt gemaakt met de bedoeling om zoekresultaten te manipuleren en gebruikers niet te helpen. Je kunt sommige automatisch gegenereerde inhoud herkennen aan hoe weinig zin het heeft als je het leest – het zijn technisch gezien woorden, maar aan elkaar geregen door een programma in plaats van een mens.

Het is vermeldenswaard dat de vooruitgang in machine learning heeft bijgedragen aan meer verfijnde automatisch gegenereerde inhoud die in de loop van de tijd alleen maar beter zal worden. Dit is waarschijnlijk de reden waarom in Google’s kwaliteitsrichtlijnen over automatisch gegenereerde inhoud, Google specifiek het merk van automatisch gegenereerde inhoud noemt dat probeert de zoekrangschikking te manipuleren, in plaats van alle automatisch gegenereerde inhoud.

Wat je in plaats daarvan moet doen: 10x het!

Er is geen “secret sauce” voor ranking in zoekresultaten. Google rangschikt pagina’s hoog omdat het heeft bepaald dat ze de beste antwoorden op de vragen van de zoeker ’s. Uw pagina moet waarde bieden aan zoekers en beter zijn dan elke andere pagina die Google momenteel aanbiedt als antwoord op een bepaalde zoekopdracht. Hier’s een eenvoudige formule voor het maken van inhoud:

 • Zoek op het trefwoord (de trefwoorden) waarvoor u wilt dat uw pagina rankt
 • Stel vast welke pagina’s hoog scoren voor die trefwoorden
 • Bepaal welke kwaliteiten die pagina’s bezitten
 • Creëer content die’beter is dan dat

Wij noemen dit 10x content. Als je een pagina maakt op een trefwoord dat 10x beter is dan de pagina’s die worden getoond in de zoekresultaten (voor dat trefwoord), zal Google je ervoor belonen, en beter nog, je krijgt natuurlijk mensen die ernaar linken! Het creëren van 10x content is hard werken, maar zal zich uitbetalen in organisch verkeer.

Denk eraan dat er geen magisch getal is als het gaat om het aantal woorden op een pagina. Waar we naar moeten streven is wat voldoende voldoet aan de gebruikersintentie. Sommige vragen kunnen grondig en nauwkeurig worden beantwoord in 300 woorden, terwijl andere misschien 1.000 woorden nodig hebben!

Een concurrentieanalyse kan helpen!

Wanneer je onderzoekt hoe je je content kunt 10xen, is het uitvoeren van een grondige concurrentieanalyse je voordeel. Gelukkig hebben we nog een gids die precies daaraan is gewijd! 😉

Vind het wiel niet opnieuw uit!

Als u al content op uw website hebt, bespaar uzelf dan tijd door te evalueren welke van deze pagina’s al goede hoeveelheden organisch verkeer opleveren en goed converteren. Verfraai die inhoud op verschillende platforms om meer zichtbaarheid aan uw site te geven. Aan de andere kant van de medaille: evalueer welke bestaande inhoud niet zo goed presteert en pas die aan, in plaats van helemaal bij nul te beginnen met nieuwe inhoud.

NAP: Een opmerking voor lokale bedrijven

Als u’s een bedrijf dat persoonlijk contact maakt met uw klanten, zorg ervoor dat uw bedrijfsnaam, adres, en telefoonnummer (NAP) prominent, nauwkeurig, en consistent in de inhoud van uw site’s. Deze informatie wordt vaak weergegeven in de voettekst of header van een lokale zakelijke website, evenals op een “contact met ons” pagina’s. U’ll ook wilt markeren deze informatie met behulp van local business schema. Schema en gestructureerde gegevens worden meer in detail besproken in de “Andere optimalisaties” sectie van dit hoofdstuk.

Als u een bedrijf met meerdere locaties hebt, kunt u het beste voor elke locatie unieke, geoptimaliseerde pagina’s maken. Een bedrijf met vestigingen in Seattle, Tacoma en Bellevue zou bijvoorbeeld moeten overwegen voor elke vestiging een eigen pagina te maken:

voorbeeld.com/ seattlevoorbeeld.com/ tacomavoorbeeld.com/ bellevueexvoorbeeld.com/

Elke pagina moet uniek geoptimaliseerd zijn voor die locatie, dus de Seattle-pagina moet unieke content bevatten over de locatie in Seattle, de NAP van Seattle vermelden en zelfs specifieke testimonials van klanten uit Seattle bevatten. Als er tientallen, honderden of zelfs duizenden locaties zijn, kan een store locator widget worden gebruikt om u te helpen schalen.

Lokaal vs nationaal vs internationaal

Bedenk dat niet alle bedrijven op lokaal niveau opereren en uitvoeren wat wij noemen “lokale SEO.” Sommige bedrijven willen klanten aantrekken op nationaal niveau (ex: de hele Verenigde Staten) en anderen willen klanten aantrekken uit meerdere landen (“internationale SEO”). Neem Moz, bijvoorbeeld. Ons product (SEO-software) is niet gebonden aan een specifieke locatie, terwijl een coffeeshop’s dat wel is, aangezien klanten naar de locatie moeten reizen om hun caffeïne fix te krijgen.

In dit scenario zou de coffeeshop hun website moeten optimaliseren voor hun fysieke locatie, terwijl Moz zich zou richten op “SEO software” zonder een locatie-specifieke modifier zoals “Seattle.”

Hoe u uw site optimaliseert, hangt grotendeels af van uw doelgroep, dus zorg ervoor dat u die in gedachten houdt bij het maken van de inhoud van uw website.

Hoop dat je nog wat energie over hebt na het uitvoeren van de moeilijke-maar-belonende taak van het samenstellen van een pagina die 10x beter is dan uw concurrenten’ pagina’s, want er zijn nog een paar dingen nodig voordat uw pagina compleet is! In de volgende secties, we & rsquo;ll praten over de andere on-page SEO optimalisaties uw pagina’s nodig hebben, evenals de naamgeving en het organiseren van uw content.

Voorbij de inhoud: Andere optimalisaties die uw pagina’s nodig hebben

Kan ik de lettergrootte vergroten om koppen in alinea’s te maken?

Hoe kan ik bepalen welke titel en beschrijving voor mijn pagina in de zoekresultaten worden weergegeven?

Na het lezen van dit gedeelte zult u andere belangrijke elementen op de pagina begrijpen die zoekmachines helpen de 10x content die u zojuist hebt gemaakt te begrijpen, dus laten we er eens in duiken!

Header tags

Header tags zijn een HTML-element dat wordt gebruikt om koppen op je pagina aan te duiden. De belangrijkste header-tag, H1 genaamd, wordt meestal gereserveerd voor de titel van de pagina. Hij ziet er als volgt uit:

<h1>Page Title</h1>

Er zijn ook subkoppen die gaan van H2 tot H6 tags, hoewel het gebruik van al deze op een pagina niet vereist is. De hiërarchie van de header tags loopt van H1 tot H6 in aflopende volgorde van belangrijkheid.

Elke pagina moet een unieke H1 hebben die het hoofdonderwerp van de pagina beschrijft, deze wordt vaak automatisch aangemaakt uit de titel van een pagina. Als de belangrijkste beschrijvende titel van de pagina, moet de H1 bevatten die pagina ’s primaire trefwoord of zin. Vermijd het gebruik van header tags om niet-heading elementen te markeren, zoals navigatieknoppen en telefoonnummers. Gebruik header tags om te introduceren wat de volgende inhoud zal bespreken.

Neem bijvoorbeeld deze pagina over rondreizen door Kopenhagen:

<h1>Reisgids Kopenhagen</h1> <h2>Kopenhagen in de seizoenen</h2> <h3>Bezoek in de winter</h3> <h3>Bezoek in de lente</h3>

Het hoofdonderwerp van de pagina wordt geïntroduceerd in de hoofd <h1> koptekst, en elke extra koptekst wordt gebruikt om een nieuw subonderwerp te introduceren. In dit voorbeeld is de <h2> specifieker dan de <h1>, en de <h3> tags zijn specifieker dan de <h2>. Dit is slechts een voorbeeld van een structuur die je zou kunnen gebruiken.

Hoewel wat je in je header tags zet door zoekmachines kan worden gebruikt om je pagina te beoordelen en te rangschikken, is het belangrijk om het belang ervan niet te overdrijven. Header tags zijn een van de vele on-page SEO SEO factoren, en meestal niet zou bewegen de naald als kwaliteit backlinks en inhoud zou doen, dus focus op uw site bezoekers bij het opstellen van uw headings.

Interne links

In hoofdstuk 2 hebben we het belang van een crawlable website besproken. Een deel van de crawlbaarheid van een website ligt in de interne linkstructuur. Wanneer u een link naar andere pagina’s op uw website, zorgt u ervoor dat zoekmachine crawlers kunnen vinden alle pagina’s van uw site ’s, je link equity (ranking power) door te geven aan andere pagina’s op uw site, en u helpt bezoekers navigeren op uw site.

Als we bijvoorbeeld het belang van onze onlangs geactualiseerde SEO-beginnersgids willen benadrukken, voegen we gewoon zo’n link toe! (en het is echt een goede gids)

Het belang van intern linken is algemeen bekend, maar er kan verwarring bestaan over hoe dit er in de praktijk uitziet.

Link toegankelijkheid

Links die een klik vereisen (zoals een navigatiedrop-down om te bekijken) zijn vaak verborgen voor crawlers van zoekmachines, dus als de enige links naar interne pagina’s op uw website via dit soort links lopen, kunt u problemen hebben om die pagina’s geïndexeerd te krijgen. Kies in plaats daarvan voor links die direct toegankelijk zijn op de pagina.

Ankertekst

Aanhechttekst is de tekst waarmee u naar pagina’s linkt. Hieronder ziet u een voorbeeld van hoe een hyperlink zonder ankertekst en een hyperlink met ankertekst er in de HTML uit zouden zien.

<a href="http://www.example.com/"></a> <a href="http://www.example.com/" title="Keyword Text">Keyword Text</a>

In liveweergave zou dat er als volgt uitzien:

http://www.example.com/

Keyword Text

De ankertekst zendt zoekmachines signalen over de inhoud van de bestemmingspagina. Als ik bijvoorbeeld naar een pagina op mijn site link met de anchor-tekst “learn SEO,”is dat voor zoekmachines een goede indicator dat de doelpagina er een is waar mensen meer over SEO kunnen leren. Wees echter voorzichtig dat je het niet overdrijft. Te veel interne links met dezelfde, met sleutelwoorden gevulde ankertekst kan er bij zoekmachines op lijken dat je de ranking van een pagina probeert te manipuleren. Het is het beste om ankertekst natuurlijk te maken in plaats van formulaic.

Link volume

In Google’s Algemene Webmaster Richtlijnen, zeggen ze om “het aantal links op een pagina te beperken tot een redelijk aantal (een paar duizend op zijn hoogst).” Dit is onderdeel van Google’s technische richtlijnen, in plaats van de kwaliteitsrichtlijn sectie, dus het hebben van te veel interne links is’niet iets dat op zichzelf je gaat bestraffen, maar het heeft wel invloed op hoe Google vindt en beoordeelt uw pagina’s.

Hoe meer links op een pagina, hoe minder ‘equity’ elke link kan doorgeven aan de bestemmingspagina. Een pagina heeft maar een beperkte hoeveelheid eigen vermogen om rond te gaan.

Naast het doorgeven van autoriteit tussen pagina’s, is een link ook een manier om gebruikers te helpen navigeren naar andere pagina’s op uw site. Dit is een geval waarin doen wat’s het beste voor zoekmachines is ook doen wat’s het beste voor zoekers. Te veel links verwateren niet alleen de autoriteit van elke link, maar ze kunnen ook onbehulpzaam en overweldigend zijn. Bedenk eens hoe een zoeker zich voelt als hij op een pagina komt die er als volgt uitziet:

Welkom op onze tuinieren website! Wij hebben veel artikelen over tuinieren, hoe te tuinieren en handige tips over kruiden, fruit, groenten, vasteplanten en jarige planten. Meer informatie over tuinieren vindt u op onze tuinieren blog.

Dat zijn niet alleen veel links om te verwerken, maar het leest ook vrij onnatuurlijk en bevat niet veel inhoud (wat door Google kan worden beschouwd als “thin content”). Focus op kwaliteit en het helpen van uw gebruikers bij het navigeren op uw site, en u zult zich waarschijnlijk geen zorgen hoeven te maken over te veel links.

Redirection

Hernoemen en verwijderen van pagina’s is een gangbare praktijk, maar als u een pagina verplaatst, zorg er dan voor dat u de links naar de oude URL bijwerkt! Op zijn minst moet u ervoor zorgen dat de URL wordt omgeleid naar de nieuwe locatie, maar als het mogelijk is, werkt u alle interne links naar die URL bij de bron bij, zodat gebruikers en crawlers niet door omleidingen hoeven te gaan om op de bestemmingspagina te komen. Als u ervoor kiest om alleen om te leiden, wees dan voorzichtig om te lange omleidingsketens te voorkomen (Google zegt, “Vermijd ketens van omleidingen… houd het aantal omleidingen in de keten laag, idealiter niet meer dan 3 en minder dan 5.”)

Voorbeeld van een redirect-keten:

(oorspronkelijke locatie van content) voorbeeld.com/locatie1 → voorbeeld.com/locatie2 → (huidige locatie van content) voorbeeld.com/locatie3

Beter:

voorbeeld.com/locatie1 → voorbeeld.com/locatie3
Een afbeelding van 301 redirecting van een oude pagina naar een nieuwe pagina.

Afbeelding optimalisatie

Afbeeldingen zijn de grootste boosdoeners van trage webpagina’s! De beste manier om dit op te lossen is door uw afbeeldingen te comprimeren. Hoewel er geen one-size-fits-all is als het gaat om de compressie van afbeeldingen, is het testen van verschillende opties zoals “opslaan voor web”, de grootte van afbeeldingen en compressieprogramma’s zoals Optimizilla of ImageOptim voor Mac (of Windows alternatieven), evenals het evalueren van wat het beste werkt de manier om te gaan.

Een andere manier om uw afbeeldingen te optimaliseren (en uw paginasnelheid te verbeteren) is door het juiste afbeeldingsformaat te kiezen.

Hoe kiest u welk afbeeldingsformaat u gebruikt:

 • Als uw afbeelding animatie vereist, gebruik dan een GIF.
 • Als u geen hoge beeldresolutie hoeft te behouden, gebruik dan JPEG (en test verschillende compressie-instellingen).
 • Als u wel een hoge beeldresolutie wilt behouden, gebruik dan PNG.
  • Als uw afbeelding veel kleuren bevat, gebruik dan PNG-24.
  • Als uw afbeelding niet veel kleuren heeft, gebruik dan PNG-8.

Lees meer over het kiezen van afbeeldingsformaten in Google’s handleiding voor optimalisatie van afbeeldingen.

Er zijn verschillende manieren om bezoekers op een semi-langzaam ladende pagina te houden door afbeeldingen te gebruiken die een gekleurd kader of een zeer wazige versie met lage resolutie produceren tijdens het renderen om bezoekers te helpen het gevoel te krijgen dat alles sneller laadt. We zullen deze opties in meer detail bespreken in Hoofdstuk 5.

Vergeet de thumbnails niet!

Thumbnails (vooral voor e-commercesites) kunnen een enorme vertraging van de paginasnelheid veroorzaken. Optimaliseer thumbnails goed om trage pagina’s te voorkomen en om meer gekwalificeerde bezoekers te behouden.

Alt-tekst

Alt-tekst (alternatieve tekst) binnen afbeeldingen is een principe van webtoegankelijkheid, en wordt gebruikt om afbeeldingen te beschrijven voor slechtzienden via schermlezers. Het is belangrijk om alt-tekstbeschrijvingen te hebben, zodat visueel gehandicapten kunnen begrijpen wat er op de afbeeldingen op uw website staat.

Zoekmachine-bots crawlen ook de alt-tekst om uw afbeeldingen beter te begrijpen, wat u het extra voordeel geeft dat u zoekmachines een betere beeldcontext biedt. Zorg ervoor dat uw alt-beschrijvingen natuurlijk overkomen op mensen, en vermijd het vullen van zoekwoorden voor zoekmachines.

Slecht:

<img src="grumpycat.gif" alt="grumpy cat, cat is grumpy, grumpy cat gif">

Goed:

<img src="grumpycat.gif" alt="Een zwarte kat kijkt erg chagrijnig naar een grote gevlekte hond">

Webtoegankelijkheid en SEO

Er is een groot raakvlak tussen webtoegankelijkheid en SEO. Veel van ons werk kan online ervaringen voor niet-ziende internetgebruikers helpen of schaden. Bekijk zeker onze serie blogposts over dit belangrijke onderwerp – we hebben de kans om te helpen het web voor iedereen een betere plek te maken!

Een sitemap voor afbeeldingen indienen

Om ervoor te zorgen dat Google uw afbeeldingen kan crawlen en indexeren, indien een sitemap voor afbeeldingen in uw Google Search Console-account. Dit helpt Google om afbeeldingen te ontdekken die ze anders misschien gemist zouden hebben.

Opmaak voor leesbaarheid & featured snippets

Uw pagina kan de beste inhoud bevatten die ooit over een onderwerp is geschreven, maar als hij niet goed is opgemaakt, leest uw publiek hem misschien nooit! Hoewel we nooit kunnen garanderen dat bezoekers onze content zullen lezen, zijn er wel enkele principes die de leesbaarheid kunnen bevorderen, waaronder:

 • Tekstgrootte en -kleur – Vermijd lettertypen die te klein zijn. Google raadt een lettertype van 16 punten en meer aan om de behoefte aan “pinchen en zoomen” op mobiel tot een minimum te beperken. De tekstkleur in verhouding tot de achtergrondkleur van de pagina’s moet ook de leesbaarheid bevorderen. Meer informatie over tekst kunt u vinden in de richtlijnen voor toegankelijkheid van websites en via Google’s web accessibility fundamentals.
 • Kopteksten – Het opdelen van uw inhoud met nuttige koppen kan lezers helpen bij het navigeren door de pagina. Dit is vooral nuttig op lange pagina’s waar een lezer misschien alleen op zoek is naar informatie uit een bepaalde sectie.
 • Bullet points – Het gebruik van bullet points is ideaal voor lijsten en kan lezers helpen sneller de gewenste informatie te vinden.
 • Paragraafpauzes – Het vermijden van lange stukken tekst kan helpen voorkomen dat pagina’s worden verlaten en bezoekers aanmoedigen meer van uw pagina te lezen.
 • Ondersteunende media – Wanneer van toepassing, voeg afbeeldingen, video’s en widgets toe die uw inhoud aanvullen.
 • Vet en cursief voor nadruk – Woorden vet of cursief maken kan meer nadruk geven, dus dit moet de uitzondering zijn, niet de regel. Een juist gebruik van deze opmaakopties kan belangrijke punten naar voren halen die u wilt communiceren.

Opmaak kan ook van invloed zijn op uw pagina’s vermogen om te verschijnen in featured snippets, die “position 0” resultaten die verschijnen boven de rest van de organische resultaten.

Een voorbeeld van een featured snippet, die verschijnt op “positie 0” bovenaan een SERP.

Er is geen speciale code die u kunt toevoegen aan uw pagina om hier te verschijnen, noch kunt u betalen voor deze plaatsing, maar kennis te nemen van de query intent kan u helpen beter structureer uw inhoud voor featured snippets. Bijvoorbeeld, als u probeert te rangschikken voor “cake vs taart,” het kan zinvol zijn om een tabel in uw inhoud, met de voordelen van taart in een kolom en de voordelen van taart in de andere. Of als je probeert te scoren voor “beste restaurants om te proberen in Portland,” dat zou kunnen aangeven dat Google een lijst wil, dus het formatteren van je inhoud in bullets zou kunnen helpen.

 

SEO voor onderweg met MozBar Premium

Krijg tips voor pagina-optimalisatie en suggesties voor inhoud terwijl u op uw website surft met onze Chrome-browserextensie, de MozBar SEO-werkbalk. Kijk wat er mogelijk is met een gratis 30-dagen proefversie van Moz Pro:

Titel tags

Een pagina’s title tag is een beschrijvend, HTML-element dat de titel van een bepaalde webpagina specificeert. Ze worden genest binnen de head-tag van elke pagina en zien er als volgt uit:

<head> <title>Voorbeeld Title</title></head>

Elke pagina op uw website moet een unieke, beschrijvende title-tag hebben. Wat u invoert in uw title-tag veld zal hier worden weergegeven in de zoekresultaten, hoewel in sommige gevallen Google kan aanpassen hoe uw title-tag wordt weergegeven in de zoekresultaten.

Een screenshot van hoe een paginatitel in de SERP's verschijnt.

Het kan ook worden weergegeven in webbrowsers…

Een screenshot van hoe een paginatitel in een browsertabblad verschijnt.

Of wanneer je de link naar je pagina deelt op bepaalde externe websites…

Een screenshot van hoe een paginatitel eruitziet als deze wordt gedeeld op een externe site, zoals Facebook.

Uw titeltag speelt een grote rol bij de eerste indruk die mensen van uw website krijgen, en is een ongelooflijk effectief middel om zoekers naar uw pagina te trekken in plaats van naar een ander resultaat op de SERP. Hoe meer overtuigend uw title-tag, in combinatie met een hoge ranking in de zoekresultaten, hoe meer bezoekers you ’ll trekken naar uw website. Dit onderstreept dat SEO niet alleen over zoekmachines gaat, maar over de hele gebruikerservaring.

Wat maakt een effectieve title tag?

 • Gebruik van trefwoorden: Als uw trefwoord in de titel staat, begrijpen zowel gebruikers als zoekmachines waar uw pagina over gaat. Hoe dichter vooraan in de title-tag uw trefwoorden staan, hoe groter de kans dat een gebruiker ze leest (en hopelijk klikt) en hoe nuttiger ze kunnen zijn voor de ranking.
 • Lengte: Gemiddeld geven zoekmachines de eerste 50-60 tekens (~512 pixels) van een title-tag weer in de zoekresultaten. Als uw title-tag langer is dan de toegestane tekens op die SERP, verschijnt er een ellips “…” op de plaats waar de titel is afgekapt. Het is veilig om 50-60 tekens aan te houden, maar offer nooit kwaliteit op voor een strikt aantal tekens. Als u uw title-tag niet tot 60 tekens kunt terugbrengen zonder de leesbaarheid ervan te schaden, ga dan langer (binnen redelijke grenzen).
 • Branding: Bij Moz sluiten we onze title-tags graag af met een vermelding van de merknaam, omdat dit de merkbekendheid bevordert en zorgt voor een hogere doorklikfrequentie onder mensen die Moz kennen. Soms is het zinvol om uw merknaam aan het begin van de title-tag te plaatsen, bijvoorbeeld op uw homepage, maar houd rekening met waar u voor wilt ranken en plaats deze woorden dichter bij het begin van uw title-tag.

Metabeschrijvingen

Net als title-tags zijn metabeschrijvingen HTML-elementen die de inhoud beschrijven van de pagina waar ze op staan. Ze zijn ook genest in de head tag, en zien er als volgt uit:

<head> <meta name=”description” content=”Beschrijving van pagina hier.”/> </head>

Wat u in het beschrijvingsveld invoert, verschijnt hier in de zoekresultaten:

Title tag tips voor meer verkeer

Hoewel er geen sluiproutes zijn bij SEO, zijn er absoluut een heleboel tips en trucs die de klikbaarheid en aantrekkelijkheid van een paginatitel in de SERP’s kunnen verbeteren. Bekijk onze Whiteboard Friday over dit onderwerp!

Een screenshot van hoe een meta description eruitziet in de SERP's.

Bijv. als u zoekt op “find backlinks,” zal Google deze meta description geven omdat het deze relevanter acht voor de specifieke zoekopdracht:

Een screenshot van de metabeschrijving voor de query 'vind backlinks' in de SERP's.

Terwijl de eigenlijke meta description is:

Een screenshot van de broncode voor de werkelijke metabeschrijving op de pagina, die verschilt van wat de SERP hierboven laat zien.

Dit helpt vaak om uw metabeschrijvingen voor unieke zoekopdrachten te verbeteren. Laat dit je er echter niet van weerhouden een standaard metabeschrijving te schrijven – ze zijn nog steeds zeer waardevol.

Wat maakt een effectieve meta description?

De kwaliteiten die een effectieve title tag maken, gelden ook voor effectieve meta descriptions. Hoewel Google zegt dat meta descriptions geen ranking factor zijn, zoals title tags, zijn ze ongelooflijk belangrijk voor de click-through rate.

 • Relevantie: Metabeschrijvingen moeten zeer relevant zijn voor de inhoud van uw pagina, dus het moet uw belangrijkste concept in een of andere vorm samenvatten. U moet de zoeker genoeg informatie geven om te weten dat ze een pagina hebben gevonden die relevant genoeg is om hun vraag te beantwoorden, zonder zoveel informatie weg te geven dat het niet meer nodig is om door te klikken naar uw webpagina.
 • Lengte: Zoekmachines hebben de neiging om metabeschrijvingen af te korten tot ongeveer 155 tekens. Het is het beste om metabeschrijvingen van 150-300 tekens lang te maken. Op sommige SERPs, zult u merken dat Google veel meer onroerend goed geeft aan de beschrijvingen van sommige pagina’s. Dit gebeurt meestal voor webpagina’s die direct onder een featured snippet.

URL-structuur: Het benoemen en organiseren van uw pagina’s

URL staat voor Uniform Resource Locator. URL’s zijn de locaties of adressen voor afzonderlijke stukken inhoud op het web. Net als title tags en meta descriptions, tonen zoekmachines URL’s op de SERPs, dus URL naamgeving en formaat kan invloed hebben op click-through rates. Zoekers gebruiken URL’s niet alleen om te bepalen op welke webpagina’s ze willen klikken, maar zoekmachines gebruiken URL’s ook om pagina’s te beoordelen en te rangschikken.

Eenduidige paginanaamgeving

Zoekmachines hebben unieke URL’s nodig voor elke pagina op uw website, zodat ze uw pagina’s in zoekresultaten kunnen weergeven, maar een duidelijke URL-structuur en -naamgeving is ook nuttig voor mensen die proberen te begrijpen waar een specifieke URL over gaat. Bijvoorbeeld, welke URL is duidelijker?

voorbeeld.com/desserts/chocoladetaart

of

example.com/asdf/453?=recipe-23432-1123

Zoekers zullen eerder op URL’s klikken die de informatie op die pagina versterken en verduidelijken, en minder snel op URL’s die hen in verwarring brengen.

De URL is een belangrijk rankingsignaal, maar u kunt niet verwachten dat u rankt op basis van de woorden in uw domein-/pagina-namen alleen (zie Google EMD update). Wanneer u uw pagina’s een naam geeft of een domeinnaam kiest, denk dan eerst aan uw publiek.

Pagina-organisatie

Als u op uw website meerdere onderwerpen behandelt, moet u er ook voor zorgen dat u geen pagina’s in irrelevante mappen nestelt. Bijvoorbeeld:

voorbeeld.com/commercial-litigation/alimony

Het zou voor deze fictieve website met meerdere advocatenkantoren beter zijn geweest om alimentatie onder te brengen in “/family-law/” dan in de irrelevante sectie “/commercial-litigation/” van de website.

De mappen waarin u uw content plaatst, kunnen ook signalen afgeven over het type, niet alleen het onderwerp, van uw content. Gedateerde URL’s kunnen bijvoorbeeld duiden op tijdgevoelige inhoud. Gedateerde URL’s voor ‘evergreen’-content zijn geschikt voor nieuwswebsites, maar kunnen zoekers juist afschrikken omdat de informatie verouderd lijkt. Bijvoorbeeld:

voorbeeld.com/2015/april/wat-is-seo/

vs.

voorbeeld.com/wat-is-seo/

Omdat het onderwerp “What is SEO?” niet aan een specifieke datum gebonden is, is het’s best om te hosten op een niet-gedateerde URL-structuur of anders het risico lopen dat uw informatie verouderd lijkt.

Zoals u ziet, is de naamgeving van uw pagina’s en de indeling van uw pagina’s in mappen een belangrijke manier om het onderwerp van uw pagina voor gebruikers en zoekmachines duidelijk te maken.

URL-lengte

Hoewel het niet nodig is om een volledig platte URL-structuur te hebben, geven veel click-through rate studies aan dat, wanneer men de keuze heeft tussen een URL en een kortere URL, zoekers vaak de voorkeur geven aan kortere URL’s. Net als te lange title tags en meta descriptions, zullen te lange URL’s ook worden afgekapt met een ellipsis. Vergeet niet dat een beschrijvende URL net zo belangrijk is, dus verkort de lengte van de URL niet als dat ten koste gaat van de beschrijvendheid van de URL.

voorbeeld.com/services/plumbing/plumbing-repair/toilets/leaks/

vs.

voorbeeld.com/loodgietersreparatie/toiletten/

Het beperken van de lengte, zowel door minder woorden in uw paginanamen op te nemen als door onnodige submappen te verwijderen, maakt uw URL’s gemakkelijker te kopiëren en te plakken, en ook beter aanklikbaar.

Keywords in URL

Als uw pagina gericht is op een specifieke term of woordgroep, zorg er dan voor deze in de URL op te nemen. Overdrijf echter niet door te proberen er meerdere trefwoorden in te proppen voor pure SEO-doeleinden. Het is ook belangrijk om op te letten voor herhaalde trefwoorden in verschillende submappen. U kunt bijvoorbeeld een trefwoord op natuurlijke wijze in een paginanaam hebben verwerkt, maar als deze zich in andere mappen bevindt die ook zijn geoptimaliseerd met dat trefwoord, kan de URL er trefwoord-vol uit gaan zien.

Voorbeeld:

voorbeeld.com/seattle-tandarts/tandheelkundige-diensten/tandheelkundige-kronen

Het overmatig gebruik van trefwoorden in URL’s kan spamachtig en manipulatief overkomen. Als u niet zeker weet of uw zoekwoordgebruik te agressief is, lees uw URL dan door de ogen van een zoeker en vraag u af: “Ziet dit er natuurlijk uit? Zou ik hier op klikken?

Statische URL’s

De beste URL’s zijn die welke gemakkelijk door mensen gelezen kunnen worden, dus je moet het overmatig gebruik van parameters, nummers en symbolen vermijden. Met technologieën als mod_rewrite voor Apache en ISAPI_rewrite voor Microsoft, kun je eenvoudig dynamische URL’s als deze transformeren:

http://moz.com/blog?id=123

in een meer leesbare statische versie als deze:

https://moz.com/google-algorithm-change

Hyphens voor woordscheiding

Niet alle webapplicaties interpreteren scheidingstekens zoals underscores (_), plustekens (+) of spaties (%20) accuraat. Zoekmachines begrijpen ook niet hoe ze woorden in URL’s moeten scheiden als ze zonder scheidingsteken achter elkaar staan (voorbeeld.com/optimizefeaturedsnippets/). Gebruik in plaats daarvan het koppelteken (-) om woorden in een URL van elkaar te scheiden.

Hoofdlettergevoeligheid

Sites moeten hoofdlettergevoelige URL’s vermijden. In plaats van example.com/desserts/Chocolate-pie-recept zou het beter zijn om example.com/desserts/chocolate-pie-recept te gebruiken. Als de site waar je aan werkt veel URL’s heeft met verschillende hoofdletters, geen zorgen – je ontwikkelaars kunnen helpen. Vraag hen of ze een herschrijfformule kunnen toevoegen aan een .htaccess-bestand om URL’s met hoofdletters automatisch kleine letters te geven.

Geografische modifiers in URL’s

Sommige lokale ondernemers laten geografische termen weg die hun fysieke locatie of servicegebied beschrijven, omdat ze denken dat zoekmachines dit zelf wel uit kunnen zoeken. Integendeel, het is van vitaal belang dat lokale websites, URL’s, en andere on-site activa specifiek melding maken van plaatsnamen, buurtnamen, en andere regionale descriptoren. Laat zowel consumenten als zoekmachines precies weten waar u bent en waar u actief bent, in plaats van alleen te vertrouwen op uw fysieke locatie.